in ,

Francis Ford Coppola’nın Rüya Projesi “Megalopolis” Filmi Dağıtımcı Bulmakta Zorlanıyor

Megalopolis filmi gösterime girmeden önce dağıtımcı bulmakta ciddi güçlük çekiyor. Francis Ford Coppola imzalı yapım için henüz vizyon tarihi belirlenemedi.

Megalopolis Dağıtımcı Krizi - Francis Ford Coppola
- Reklam -
- Reklam -

Megalopolis filmi zorlu geçen prodüksiyon sürecinin ardından bir başka krizi ise dağıtımcı anlaşmasında yaşıyor. Francis Ford Coppola’nın kendi başına finansa ettiği yapım, dağıtım şirketleri için “fazla deneysel” bulunuyor.

84 yaşındaki usta yönetmen Francis Ford Coppola, son filmi Megalopolis’i zorlu geçen bir sürecin ardından geçen yıl mart ayında tamamlamıştı.

Coppola tarafından “rüya projesi” olarak anılan yapım; ilhamını Roma İmparatorluğu’nda sık yaşanan komplolardan alıyor. Hikâyesinde ise bir felaket sonrası yerle bir olan New York’un yeniden inşasıyla görevlendirilen bir mimarı takip ediyor.

- Reklam -

Geçen haftalarda düzenlenen özel bir gösterimde potansiyel dağıtım firmaları tarafından değerlendirilen Megalopolis, henüz bir dağıtımcı bulabilmiş değil.

“Megalopolis” Filmi Dağıtımcısını Arıyor

The Godfather üçlemesi, Apocalypse Now ve The Conversation gibi kült yapımlarda imzası bulunan Francis Ford Coppola, geçen günlerde aralarında NBCUniversal’ın içerik müdürü Donna Langley, Sony’nin başkanı Tom Rothman, Netflix CEO’su Ted Sarandos, Warner Bros. yöneticisi Pam Abdy, Disney live-action patronu David Greenbaum ve Paramount yöneticisi Marc Weinstock’un da katıldığı bir Hollywood buluşmasında Megalopolis’in tanıtımını gerçekleştirdi.

Universal CityWalk Imax sinemasında 28 Mart sabahı yapılan özel gösterimde aynı zamanda Al Pacino, Shia LaBeouf ve Spike Jonze gibi ünlü isimler de katıldı.

Megalopolis Filmi Dağıtımcı Krizi - Francis Ford Coppola

Coppola’nın 1983’te yazmaya başladığı Megalopolis projesinin yapım maliyetinin 120 milyon dolar olduğu aktarılıyor. Usta yönetmen filmin finansmanının büyük bir kısmını ise kendi şarap imparatorluğunun bir kısmının satışıyla sağlamıştı.

Oyuncu kadrosunda Adam Driver, Giancarlo Esposito, Aubrey Plaza, Shia LaBEouf, Nathalie Emmanuel, Laurence Fishburne ve Dustin Hoffman gibi isimlerin bulunduğu filmin toplam süresinin 2 saat 15 dakika olduğu belirtiliyor.

Coppola, bir dağıtım planı oluşturulana kadar festival gösterimleriyle ilgili herhangi bir karar alınmayacağını dile getiriyor. Birçok ünlü Hollywood stüdyosundan temsilcilerin katıldığı organizasyondaki ortak kanı ise “filmin konumlandırılmaya hiçbir şekilde uygun olmadığı” yönünde.

The Hollywood Reporter’a konuşan birçok kaynak Megalopolis’in bir dağıtım ortağı bulmak için zorlu bir mücadele vereceğini söylüyor.

Dağıtım ortağı arayan yapım için katılımcılardan birisi, “Herkes Francis’i destekliyor ve nostaljik hissediyor. Ama bir de işin iş tarafı var,” değerlendirmesinde bulunuyor.

Francis Ford Coppola Yeni Filmi - Megalopolis 2024

- Reklam -

Bir başka dağıtımcı ise “filmin sonunda göze çarpan bir sessizlik” olduğunu belirtiyor ama filmi başarısız bir deneme olarak nitelemekten de kaçınıyor.

“Yalpalıyor mu, etrafa dağılıp her yere gidiyor mu? Evet, öyle. Ama gerçekten yaratıcı ve zamanımız hakkında bir şeyler söylüyor. Bence bu filmi küçük, alanında uzmanlaşmış bir şirket alacak.”

Bununla birlikte A24 ya da Neon gibi daha küçük çaplı firmalar için de Coppola’nın öngördüğü büyük pazarlama bütçesinin çıkartılmasında sorun yaşanacağı tahmin ediliyor. Bir kaynak, Coppola’nın çok hızlı bir anlaşma yapacağını ve bir stüdyonun ABD içinde 40 milyon dolar, dünya çapında ise 80 milyon ila 100 milyon dolar civarında devasa bir reklam harcaması yapılmasını istediğini dile getiriyor.

Bir dağıtım uzmanı ise, “Herhangi bir dağıtımcının nakit para koyacağına ve dağıtım ücretinin yanı sıra reklamı da üstleneceği pozisyonu üstleneceğine inanmakta zorlanıyorum,” diyor.

“Megalopolis” Geniş İzleyici Kitlelerine Pazarlamaya Uygun Bulunmadı

Yapıma dair konuşanların çoğu, filmin geniş bir izleyici kitlesine pazarlanması son derece zor olduğuna ve kimin iyi kimin kötü karakter olduğunu anlamanın çok zor olduğunu belirtiyor. Toplantıya katılan bir stüdyo yöneticisi bunu bir yayıncıda kendine yer bulabilecek “bir tür bağımsız deney” olarak tanımladı.

Bir başka stüdyo yöneticisi ise değerlendirmesini, “Hiç iyi değil ve izlerken çok üzüldüm. Projeye para koyan herkes kaybedecek. Coppola yönetmenlik kariyerini bu şekilde sonlandırmamalı,” sözleriyle yapıyor.

Francis Ford Coppola Yeni Film - Megalopolis

Megalopolis’in dağıtımı konusundaki kriz devam ederken Coppola ise çoktan yeni projesi üzerinde çalışmaya başlamış durumda. Ünlü yönetmenin sıradaki yapımına dair detaylar saklı tutulsa da, gelecek projenin de bütçe açısından zorlayıcı olacağı biliniyor.

Siz Francis Ford Coppola’nın yaşadığı dağıtım sıkıntısına dair ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, sinema dünyasından son gelişmeler için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: The Hollywood Reporter

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Those About to Die Fragmanı: Anthony Hopkins Başrolde

Anthony Hopkins’in Roma İmparatorunu Canlandırdığı Gladytaör Dizisi “Those About to Die”dan İlk Fragman

Fly Me to the Moon Fragmanı: Scarlett Johansson ve Channing Tatum Başrolde

Scarlett Johansson ve Channing Tatum’lu “Fly Me to the Moon” Filminden İlk Fragman