in

Yüzüklerin Efendisi Hayranlarından Dizi Uyarlamasında “Çıplaklık Olmasın” Kampanyası

Yüzüklerin Efendisi hayranları, Amazon’un ekrana taşıyacağı dizide “çıplaklık” istemiyor. Tolkien’in bir Katolik olduğunu hatırlatan grup imza kampanyası düzenliyor.

Yüzüklerin Efendisi dizisi çıplaklık kampanyası
- Reklam -
- Reklam -

J.R.R. Tolkien imzalı Yüzüklerin Efendisi dizi olmaya hazırlanıyor. Amazon Prime Video, milyar dolarlık projesi için çekimleri sürdürüyor. Kitap ve film serisinin hayranları ise Amazon’dan bir talepte bulunuyor. Change.org adlı site üzerinden başlatılan kampanyada, Orta Dünya takipçileri “çıplaklık” görmek istemediklerini ifade ediyor. Kampanya şimdiden 35 bin imzaya ulaştı.

Catholic Memes adlı bir grubun popüler kampanya sitesi Change.org’da başlattığı imza kampanyası Amazon’u ekranlara açık sahneler getirmemeye davet ediyor.

Söz konusu kampanyanın dizinin Yeni Zelanda’nın Auckland şehrinde gerçekleştirilen çekimleri sırasında oyuncu kadrosuna yapılan çıplaklık uyarısından kaynaklandığı öne sürüldü. İddiaya göre oyunculara kısmi ya da tam çıplaklığa dair rahat olmaları söylendi.

- Reklam -

Bir Grup Yüzüklerin Efendisi Hayranı, Dizi Uyarlamasında Yapıma Eklenebilecek “Çıplaklık” Konusunda Endişeli

Jennifer Ward-Lealand’in “samimiyet koordinatörü” olarak diziye dahil edilmesi de iddiaya kanıt olarak gösteriliyor. Amazon ve yönetmen J.A. Bayona’ya seslenen imza kampanyası 35 binin üstünde kişinin desteğini aldı.

İmza kampanyası için hazırlanan sayfada şu sözler yer alıyor:

“Amazon Prime, film üçlemesinin öncesinde geçecek Yüzüklerin Efendisi dizisine sahip. ‘Samimiyet koordinatörü’ işe aldılar ve oyunculardan çıplak sahneleri çekerken rahat olmalarını istediler. Tolkien’in çalışmaları ahlaki açıdan güvenli ve Hıristiyan sembolizmiyle dolu. O dindar bir Katolik’ti ve mirasının gereksiz çıplaklıkla hatta en ufak bir çıplaklıkla lekelenmesine gerek yok. Tolkien’in yaratımları her zaman aile dostu olmuştur, onu bu şekilde tutun.”

Yüzüklerin Efendisi dizisi çıplaklık kampanyası

Kampanyanın J.A. Bayona ya da Amazon’un dikkatini çekip çekmediği ise henüz bilinmiyor. Amazon’un dizi uyarlaması Tolkien’in eserlerinin telif haklarını elinde bulunduran ve yazarın mülkiyetini yöneten Tolkien Vakfı tarafından sıkı bir denetime tabi tutuluyor. Ancak dizide ne düzeyde bir çıplaklık olacağı konusu hâlâ belirsizliğini koruyor.

Serinin takipçileri, kaynak metinde yer almayan ölçüde bir çıplaklığı dizi uyarlamasında görmek istemiyor. Elbette bu tip sahnelerin yer alıp almayacağına, eğer resmi ağızdan bir açıklama gelmezse dizi yayınlanana kadar öğrenemeyeceğimiz bir gerçek.

Kampanya sayfasına buradan göz atabilirsiniz.

- Reklam -

Yüzüklerin Efendisi Dizisi Güneşin İkinci Çağı’nda Geçiyor

Dizinin geçtiği çağ, J.R.R. Tolkien’in kitaplarında detaylıca anlattığı dönemleri kapsamıyor. Güneşin İkinci Çağı’nda geçecek yapımda Morgoth’un mağlubiyetinden Sauron’un ilk yenilgisine dek geçen 3441 yıllık bir zaman dilimi işlenecek.

Dolayısıyla dizi yaratıcıları Patrick McKay ve John D. Payne, uyarlama konusunda özgür bir alana sahip olacak. Bu alanı nasıl değerlendireceklerini, Orta Dünya’nın ruhuna ne kadar sadık kalacaklarını zaman gösterecek.

Lord of the Rings Dizisi Cinsellik

Elrond, Galadriel ve Sauron gibi aşina olduğumuz karakterleri tekrar ekrana taşıyacak yapım, Dumanlı Dağlar’dan Lindon’a, oradan da Númenor’a uzanacak ve geniş bir coğrafyayı işleyecek.

Diziden Ayrılanlar Olmuştu

Daha önce diziden “işler farklı yöne gidiyordu” açıklamasıyla ayrılan aktör Tom Budge’ın da, bu endişelere temel sağladığı bir gerçek. 39 yaşındaki oyuncunun yapımdan ayrılması ile Amazon TV, ilk iki bölüm için yeni çekimler yapılacağını da duyurmuştu.

Dizide başrol olarak açıklanan Will Pulter da, sonrasında program uyuşmazlığını ileri sürerek yapımdan ayrılmıştı. Son dakikada gerçekleşen bu karar değişikliği beraberinde çeşitli soru işaretlerini getirmişti

Siz bu “çıplaklık” meselesi hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Independent

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

18 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for SJack SJack dedi ki:

    Çok yerinde bir kampanya. Irkçılık ve bilmem ne mesajı vereceğim derdine düşerlerse çok fazla eleştiri de alırlar.

  2. Avatar for PINAR_AKIN PINAR_AKIN dedi ki:

    Yüzüklerin Efendisi filmi çekilirken orada bulunuyordum. Ancak batılıların ruh dünyasındaki korkunç boyutlara varan bozukluğu, karanlığı ve kasveti daha da yoğun bir derinlikle farketmeme neden olan bu filmi, kendi tarzıma aykırı bulduğumu belirtmeliyim. Şeytanlar tarafından yönetilen bir dünyada, böylesi çirkinliklerin filminin yapılıyor olması, gayet manidar…

  3. Avatar for _OZ _OZ dedi ki:

    Onlar Gimli’nin topraktan bittiğini zannediyor galiba.
    resim
    @PINAR_AKIN Frodo’yu deşen troll sen misin?

  4. Avatar for Padok Padok dedi ki:

    Hahahaha “Catholic Memes” adlı grup başlatmış kampanyayı. Vay Tolkien şöyle sıkı Hıristiyan’mış, vay ahlaki açıdan şöyle mühim sembolleri varmış. Dizide eşcinsel görürsem diye uykuları kaçanlar vitesi iyice artırmış anlaşılan.

    Şu olayı görünce “Amazon umarım içinden geçer bu evrenin” diyesim geldi. Katolik dayıların gönlü olsun diye verilmedi milyar dolarlar. Yapıştır Bezoss, mal senin. Gönlüne göre olsun.

  5. Avatar for Pardus Pardus dedi ki:

    Ben Yüzüklerin Efendisi’ ni dini referanslarından bağımsız düşündüğümde dahi çıplaklık içermemesi gerektiğini düşünüyorum. Her şeyi bir kenara bıraksak dahi hikayenin çıplaklığa ihtiyacı olmadığı aşikar. Çıplaklığı koyarlarsa hangi amaçla koyarlar bilmiyorum: İzlenme oranlarını garantilemek için mi yoksa şu veya bu kesim de izlesin diye mi? İlla ki böyle şeyler yapacağım diyorsanız ana hikayeyi bozmayın ve gidin en baştan kendinize paralel bir Tolkien Evreni oluşturun. En azından bir çeşitlilik olur. Kanona dokunmayın, kendi kanonunuzu oluşturun.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

13 cevap daha var.

Shadow and Bone 2. Sezon Onayı: Netflix

Shadow and Bone 2. Sezon Onayı Geldi: Netflix’in Fantastik Uyarlamasında Devam Kararı

Kedo - Şekip Davaz

Kedo İncelemesi: İstanbul’a Bir Masal, Masala Karşı Bir Öykü Gerek Hepimize!