in

Kemal Tahir Külliyatı Uzun Yıllar Sonra Gözden Geçirilmiş Yeni Baskılarıyla Ketebe’de

Kemal Tahir kitapları yeni evinde, gözden geçirilmiş yeni edisyonlarla okurların karşısına çıkıyor. Ketebe Yayınları etiketiyle yayımlanan baskılar, raflardaki yerini almaya başladı.

Kemal Tahir Kitapları - Ketebe Yayınları
- Reklam -
- Reklam -

Kemal Tahir kitapları artık Ketebe Yayınları çatısı altında yayımlanıyor. Yazarın bütün kurgu kitapları, gözden geçirilmiş yeni edisyonlarla okurların beğenisine sunuldu.

Ketebe Yayınları Türk ve dünya edebiyatından usta yazarları bir araya getirmeye devam ediyor. Son olarak Yücel Balku’nun Sükut Ayyuka Çıkar ve Goncanın Üçüncü Günü kitaplarını yeniden okurlara sunan yayınevi, yakın dönemde Cengiz Aytmatov, Ülkü Tamer, Cahit Zarifoğlu gibi pek çok klasik yazara ev sahipliği yapmaya başlamıştı.

Yayınevinin son adımı ise Türk edebiyatının en önemli yazarlarından Kemal Tahir’i bünyesine katmak oldu. Yayınevi, geçen pazartesi günü Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenledikleri bir etkinlikle Kemal Tahir külliyatının bütün telif haklarını aldıklarını basına açıkladı.

- Reklam -

Proje yönetimini İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Coşkun’un üstlendiği çalışmada, yazarın bütün kurgu eserlerinin tek seferde yayımlandığı bilgisi de paylaşıldı.

Kemal Tahir Lansman

Coşkun, külliyatın hazırlık sürecine dair şunları kaydetti:

“Bu külliyatın neşir sürecinde Ketebe’nin editöryal mutfağı büyük bir özveriyle çalıştı. Bu süreçte yazarın sağlığında yayımlanmış son baskılar temel alındı, diğer baskılar karşılaştırma için kullanıldı. On altı kitapta da açıklama gerektirdiği düşünülen kelimeler, ibareler ve isimler için dipnotlar eklendi. Bazı dizgi ve sayfa düzeni hataları giderildi.”

Koordinatörlüğünü Hande Yıldırım Önsöz ve Büşra Sezgin Öztürk’ün üstlendiği eserde, kapak tasarımları Harun Tan imzasını taşıyor.

İşte Yeni Baskı Yapan Kemal Tahir Kitapları

  • Esir Şehrin İnsanları
  • Esir Şehrin Mahpusu
  • Devlet Ana
  • Kurt Kanunu
  • Yorgun Savaşçı
  • Büyük Mal
  • Bir Mülkiyet Kalesi
  • Yol Ayrımı
  • Kelleci Memet
  • Rahmet Yolları Kesti
  • Sağırdere
  • Yediçınar Yaylası
  • Bozkırdaki Çekirdek
  • Göl Insanları
  • Körduman
  • Köyün Kamburu

Kemal Tahir Kitapları

Tamamı gözden geçirilen 16 eser, Türk modernleşmesinin farklı evreleri dikkate alınarak kronolojik bir okuma için “1890-1945 Türkiye” ve “1890-1945 Türkiye/Taşra” adlı iki farklı diziyle okura sunuldu.

Kemal Tahir’in Kurgu Dışı Eserleri de Yakında Yayımlanacak

Bu iki dizinin yanı sıra, Kemal Tahir’in edebî dünyasında önemli bir noktada bulunan ve daha önce yayımlanmamış mektuplarını da içeren tüm mektuplar, notlar ve yazara dair incelemeler ile hatıratlar, ayrı başlıklarda külliyata dahil edilerek yakın gelecekte raflardaki yerini alacak.

Proje Yöneticisi Prof. Dr. İsmail Coşkun, Kemal Tahir eserlerinin tamamlayıcı unsurlarını ve yakın gelecekte basılacak kitapları şu ifadelerle anlatıyor:

“Kemal Tahir’in dostlarıyla yazışmaları; onun yazarlık serüvenine, edebî kimliğinin oluşumuna ve üretkenliğine ilişkin en önemli tanıklıklardır. Bu bakımdan mektuplar, Kemal Tahir Külliyatı’nın önemli bir başlığını oluşturmaktadır.

“‘Mektuplar’ dizisinde yazarın daha önce yayımlanmış ve yayımlanmamış mektupları neşredilecektir. Kemal Tahir’in edebî kimliği kadar konuşmaları, düşünceleri ve Türkiye’nin yakın dönemde yaşadığı değişim sürecine ilişkin çözümlemeleriyle de Türk düşüncesinde önemli bir yeri vardır.

- Reklam -

“‘Notlar’, bu anlamda Kemal Tahir’in düşünsel serüvenine ilişkin birincil kayıtları oluşturmaktadır. ‘Kemal Tahir Külliyatı/Notlar’ dizisinde yazarın çalışma notları ile, farklı konularda gerçekleştirdiği konuşmalara hazırlık, okuma ve tarih notları yer alacaktır.

“Külliyatın neşrinde Kemal Tahir konusunda çalışmalara kaynaklık ve kılavuzluk etmek üzere ‘Kitaplık’ başlığı altında ayrı bir dizi de tasarlanmıştır. Bu dizide Kemal Tahir ve eserlerine ilişkin eski ve yeni çalışmalar, tematik incelemeler, Kemal Tahir çalışmaları için kılavuz ve sözlük gibi temel başvuru metinleri yer alacaktır. Ayrıca Kemal Tahir’e ilişkin tanıklıklar ve hatıratlar da ‘Kitaplık’ dizisinde neşredilecektir.”

Kemal Tahir Kitapları

Türk edebiyatının en üretken kalemleri arasında olan Kemal Tahir, hem yerli hem de Batılı kaynaklardan beslenerek oluşturduğu kendi diliyle; ardında değerli bir miras bırakmayı başardı. 1910 – 1973 yılları arasında yaşayan Tahir; sokak gazeteciliği, Marksizm, tefrika serüveni, çevirileri, sinema ve tarihe olan ilgisi gibi beslenecek zengin bir kaynağa sahipti.

Prof. Dr. İsmail Coşkun, yazarın bugün neden hâlâ çok okunan yazarlar arasında yer aldığını şu ifadelerle açıklıyor:

“Kemal Tahir Türkiye’nin sorunlarını romancı kimliği ve sanatçı duruşuyla irdelemiş, araştırmış, tartışmıştır. Tükenmek bilmeyen enerjisiyle, olağanüstü çalışkanlığıyla Türkiye’yi, Türk insanını, Türk toplumunu dramıyla, gücüyle ve sahip olduğu imkânlarıyla kavramaya çalışmıştır. Üretkenliği, azmi, gerçekçi soruşturmalarıyla, güçlü edebî diliyle Türkiye’nin zengin öyküsüne ışık tutmaya, hâlâ çağdaşımız olmaya devam etmektedir.”

Kemal Tahir Kimdir?

15 Nisan 1910’da İstanbul’da doğan Kemal Tahir’in çocukluğu Osmanlı İmparatorluğu’nun çöküş yıllarında geçti. Galatasaray Lisesi’ndeyken annesinin ölümünün ardından liseyi bırakıp evden ayrıldı. Avukat kâtipliği, ambar memurluğu ve gazetecilik yaptı.

Genç yaşından beri edebiyatla ve şiirle ilgilenen Tahir’in ilk şiirleri İçtihat dergisinde yer aldı. 1938 yılında askeri isyana teşvik suçlamasıyla kardeşi Nuri Tahir ve Nazım Hikmet ile birlikte tutuklandı. 15 yıl hapse mahkûm edildi ve cezaevi sürecinde kaleme aldığı birçok eseri müstear isimlerle yayımladı. 1950 yılında çıkarılan genel afla özgürlüğüne kavuştu.

Kemal Tahir

Körduman, Bedri Eser, Samim Aşkın, F. M. İkinci, Nurettin Demir ve Ali Gıcırlı gibi takma isimlerle eserler yayımlayan Tahir’in, Amerikalı yazar Mickey Spillane’den çevirdiği polisiye serisi Mayk Hammer büyük ilgi gördü. Tahir, ardında sayısız eser bırakarak 21 Nisan 1973’te kalp krizi nedeniyle yaşama veda etti.

Siz gözden geçirilerek yeniden okurlara sunulan Kemal Tahir külliyatı hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, bizleri Google Haberler üzerinden daha sıkı takip edebilirsiniz.

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

City of God Dizi HBO Max

Kült Suç Draması “City of God” Filminin Devamı HBO Max Dizisi Olarak Geliyor

Death Stranding Film Uyarlaması Geliyor

“Death Stranding” Filme Uyarlanıyor: Hideo Kojima Yapımcı Koltuğunda