in

The Matrix Resurrections’ın İlk İncelemeleri Gelmeye Başladı: Hayal Kırıklığı mı?

The Matrix Resurrections eleştirileri gelmeye başladı. Serinin merakla beklenen dördüncü filmi için eleştirmenler ikiye bölünmüş durumda.

The Matrix Resurrections eleştirileri
- Reklam -
- Reklam -

The Matrix Resurrections filminin ilk eleştirileri gelmeye başladı. Lana Wachowski’nin yönetmen koltuğunda oturduğu ve Keanu Reeves ile Carrie-Anne Moss’un başrollerine geri döndükleri merakla beklenen yapım, beklentileri karşıladı mı? Gelen ilk kritiklere göre eleştirmenler de ikiye bölünmüş durumda.

İlk haberleri 2019 yılının başlarında gelmeye başlayan ve o günden bu yana hayranların merakla beklediği Matrix’in dördüncü filmi olan The Matrix Resurrections’ın vizyona girmesine sadece birkaç gün kaldı. Filmde Reeves ve Anne Moss ile birlikte Niobe rolüyle Jada Pinkett Smith, The Merovingian rolüyle Lambert Wilson ve Ajan Johnson rolüyle Daniel Bernhardt gibi eski üçlemeden tanıdık karakterler de yer alıyor.

Aynı zamanda Morpheus’un yeni versiyonu olarak Yahya Abdul-Mateen II ile Jonathan Groff, Priyanka Chopra Jonas, Jessica Henwick, Neil Patrick Harris ve Christina Ricci gibi isimler de yeni filmde ilk defa göreceğimiz karakterler arasında yer alıyorlar. Orijinal üçlemedeki olaylarda birkaç yıl sonra geçen filmde Neo’yu orijinal Thomas A. Anderson kimliği altında ve geçmişine dair hiçbir şey hatırlayamayan biri olarak izlemeye başlayacağız.

- Reklam -

Her zaman olduğu gibi eleştirmenler filmi erkenden izledi ve filme dair ilk yorumlar gelmeye başladı. Eleştirmenler genel olarak çoğu yapımda belli bir oranda olumlu veya olumsuz tarafa yatkınlık gösterirken, Resurrections için ikiye bölünmüş durumdalar. Aralarında devam filminin nostaljik doğasını, hikâye anlatımını ve Neo ve Trinity’nin yeniden birleşmesini takdir edenler olduğu gibi bu tür şeylerin geçmişin çok fazla karışık bir tekrarı olduğunu savunanlar da var.

İşte ilk yorum ve eleştiriler:

The Matrix Resurrections ilk incelemeleri

The Matrix Resurrections Eleştirileri

Brian Tuitt, USA Today:

“Yeni Matrix, sevilen bir sinema parçasını yeniden programlamaya çalışıyor. Ancak, tam bir güncellemeden ziyade çok az yenileme var.”

Amella Emberwing, IGN:

“Resurrections, kötü – ve bazen çirkin – bir film yapmak için bir araya getirilmiş gerçekten iyi fikirlerden oluşan bir demet.”

John DeFore, THR:

“The Matrix’i sevdiyseniz ve devam filmlerinden nefret ettiyseniz (ya da onları tatmin edici bulmadıysanız), gidin bunu izleyin. İyi eğlenceler.”

Carly Lane, Collider:

“The Matrix Resurrections, nostaljiye ulaşma içgüdümüz gibi şeyleri sorgulamamızı isteyen epik bir romantik film gibi…”

Scott Mendelson, Forbes:

“Çok ses çıkartan ama hiçbir noktada derin sulara girmeyen bir aksiyon filmi olsa da; The Matrix Resurrections yenilgiyi kabullenmiş yönetmenlerin en ikonik filmlerini yeniden sahiplenip dünya sona ererken aşkın önemini anlattıklarına benzer büyüleyici bir öz eleştiri.”

Richard Lawson, Vanity Fair:

“Wachowski, karakterlerinin hiyerarşisini meydan okuyormuşçasına yeniden düzenliyor. Kendisini bu dünyanın efendisi olarak öne sürüyor; bu dünyanın şartlarını belirleyen ve arzu ettiği izleyici kitlesine davet eden biri gibi.”

The Matrix Resurrections inceleme

Courtney Howard, Fresh Fiction:

“Serinin mirasına tamamen uygun, müthiş, hayranlık uyandıran, meta zihin bükücü bir film.”

- Reklam -

Peter DeBruge, Variety:

“Kısacası Lana Wachowski, kendisi ve kardeşi Lilly’nin kurduğu zengin mitolojiye pek bir şey katmıyor ama onu mahvetmemeye de dikkat ediyor.”

Jamie Jirak, ComicBook.com:

“Matrix Resurrections’ın kusurları olsa da, pek çok izleyicinin benliğinde yer edinen önemli bir dünyaya harika bir dönüş. Wachowski, eğlenceli, komik ve romantik Matrix ismine layık bir devam filmi sunuyor.”

Todd Gilchrist, What to Watch:

“Gelişi heyecan verici olsa da, The Matrix Resurrections, ilk filmdeki fikirlerin çoğunu, orijinallik eksikliğinden korunmak için yalnızca göze çarpan bir öz-farkındalıkla yeniden yaratıyor.”

Joshua Rothkopf, Entertainment Weekly:

“Tam bir şaşkınlık payı olmayan, üzerine bir şey katmayan bir yeniden yapılanma. Yine de çok eğlenceli.”

David Ehrlich, IndieWire:

“Kafamızı savaşın ve çatışmanın beyaz gürültüsüyle dolduran sonsuz döngüdeki bir dünyayı anlamlandırmak için sevginin en iyi silah olduğu hakkında etkileyici derecede samimi bir film.”

Peter Bradshaw, The Guardian:

“Resurrections, Matrix hayranlarının cebinden dördüncü kez para almak dışında başka bir nedeni olmayan, ağır aksak bir yeniden çevrim…”

The Matrix 4 yorum

Nick Allen, RogerEbert.com:

“Bazı çarpıcı felsefi bakış açıları ve işlerin ağır çekimde patladığı görkemli aksiyon sahneleri olan bir devam macerası. Ancak aynı zamanda şimdiye kadarki en zayıf ve en tehlikeli Matrix filmi.”

Richard Roeper, Chicago Sun-Times:

“Sonuç olarak bu film, cesur ve yeni bir devam filminden ziyade, geçmişe dair iç ısıtan bir bölüm gibi geliyor.”

Meagan Navarro, Bloody Disgusting:

“Resurrections, önceki filmlerin mirasıyla boğuşuyor ve gerçek Matrix stilinde varoluşsal bir öz-farkındalığa sahip. Ancak bu sefer, yönetmen ve yazar Lana Wachowski çok daha kişisel ve duygusal hale gelerek karışıma şaşırtıcı bir mizah katıyor.”

Kayıp Rıhtım incelemesi için buraya tıklayabilirsiniz.

Görüldüğü gibi birçok eleştirmen, filme dair sanki daha fazla olumsuz şey söyleyecekken önceki üçlemenin hatrına biraz da kendini frenlemiş gibi duruyor. Tüm bunların doğru olup olmadığı 24 Aralık 2021’de beyaz perdeye gelecek olan film ile netleşecek. Yapım, vizyona girdiği gün HBO Max üzerinden dijital olarak da yayınlanacak.

Sizlerin Resurrections’dan beklentileriniz neler? Nasıl bir film olacağını tahmin ediyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilirsiniz.

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Howl Howl dedi ki:

    Filmin başlarında, film bile kendi kendine “neden yani” deyip eleştirdi.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Biraz Evhamlı İshak Hoca'nın Karda Gece Yürüyüşü - Bülent Ayyıldız

Bülent Ayyıldız’ın Yeni Romanı “Biraz Evhamlı İshak Hoca’nın Karda Gece Yürüyüşü” Çıktı

Doctor Strange 2 Fragmanı

Doctor Strange 2 Fragmanı: Çoklu Evrenlerdeki Deliliğe Hazırlanın