in , ,

“Attack on Titan” Sevenlerin Kaçırmaması Gereken 20 Anime

Attack on Titan benzeri anime yapımı bulmak her ne kadar kulağa zor gelse de, bu listede Shingeki no Kyojin sonrası oluşacak muhtemel boşluğa cevap arayacağız.

Attack on Titan Benzeri En İyi Animeler
- Reklam -
- Reklam -

Attack on Titan benzeri anime arayışında olanlara, olabilecek en ilgi çekici öneri listesi ile yanıt vermek istiyoruz.

Orijinal adı Shingeki no Kyojin olan (Türkçesiyle Titana Saldırı) Attack on Titan Hajime Isayama tarafından 2009 yılında manga formatında yaratıldı. Seri 2011’de animeye de uyarlanmaya başladı. Aradan geçen 10 yıl ve 4 sezonun ardından Attack on Titan animesi yakın zamanda sona erdi.

Zaman içerisinde bir tür fenomen hâline gelen Attack on Titan birçok izleyiciyi anime türüyle tanıştırırken bilinen pek çok önyargıyı da kırmayı başardı.

- Reklam -

10 yıllık macera sona ererken birçok hayran Attack on Titan benzeri anime arayışına çıktı. Elbette Shingeki no Kyojin deneyimi büyük oranda oldukça orijinal. Dolayısıyla ona yakın animeler bulmak da bir o kadar zor. Yine de bu listede hayranların keyif alabileceği benzer korku, aksiyon ve Kaiju temalarına sahip başka animelere yer verdik.

Listede kimileri için popüler yapımlar bulunsa da anime türüne AoT ile başlayanlar için de dikkat çekici bir rehber oluşturmaya gayret ettik. Bununla beraber az bilinen ve gölgede kalmış animelere de yer vermeye çalıştık.

İşte Attack on Titan Benzeri En İyi Animeler

20. Kabaneri of the Iron Fortress / Koutetsujou no Kabaneri (2016)

Kabaneri of the Iron Fortress

IMDb Puanı: 7.2

Kabaneri of the Iron Fortress’ı klasik bir samuray animesi macerasının steampunk versiyonu olarak tanımlamak mümkün. Maceranın geçtiği ülke zombiler tarafından istila ediliyor ve insanlığın çoğu duvarlarla çevrili şehirlerde ya da zırhlı trenlerde hayatta kalmaya çalışıyor.

Animenin yönetmeni Tetsuro Araki, Attack on Titan’ın uyarlamasında da görev almış birisiydi. Bu yüzden yapım oldukça tanıdık bir havaya sahip. Ayrıca “duvarlarla çevrili şehir” zaten akıllarda net bir bağlantı kurulmasına yardımcı oluyor.

19. Neon Genesis Evangelion (1995 – 1996)

Neon Genesis Evangelion

IMDb Puanı: 8.5

Neon Genesis Evangelion tüm zamanların en saygın animelerinden biri olarak anılıyor. Tek sezonla efsane statüsü kazanan yapım sonrasında manga uyarlamaları, video oyunları ve reboot filmleriyle adından söz ettirmeye devam etti.

Anime, Meleklerin Dünya’ya saldırdığı ve Dünya’nın savunmasının da dev robotları kontrol eden endişeli gençlere emanet edildiği karanlık bir gelecekte geçiyor. Yapım Attack on Titan ile ortak pek çok temaya sahip ancak bunlardan bahsetmek sürprizi biraz kaçırabilir.

18. RahXephon (2002)

RahXephon

IMDb Puanı: 7.2

RahXephon, tarz olarak Neon Genesis Evangelion’a oldukça benziyor. Canavarlar ve mekanik tasarımları nedeniyle 2000’lerin başında anime hakkında sık sık bu benzetme yapılırdı.

Ancak hem hikâyesi çok daha farklı ve hem de karakterler daha neşeli. Yine de RahXephon da karanlık anlardan payını alıyor. Ağır bir başlangıcı olsa da Neon Genesis Evangelion’ı ilginç bulan Attack on Titan hayranları bu yapıma da mutlaka göz atmalı.

2012 yılının Tokyo’sunda geçen anime, Dünya nüfusunun bir uzaylı saldırısı sonucu 23 milyona düştüğü alternatif bir gelecekte geçiyor. Tokyo etrafını saran bir küreyle dış dünyadan ayrılıyor ve insanlar uzaylılar hakkında gerçekleri öğrenmek için bir mücadeleye girişiyor.

17. 86 Eighty-Six / 86 (2021 – 2022)

Attack on Titan Benzeri Anime - 86 Eighty-Six

IMDb Puanı: 8.2

Attack on Titan’ın parıltısı karakterlerini yıkıma götürme konusundaki arzusunda yatıyor. Eren, Mikasa ve arkadaşları tam bir cehennemden geçtiler ve bu deneyimler onları hem olumlu hem de olumsuz yönde sürekli olarak değiştirdi. AoT birçok yönden bir savaş hikâyesi, bu da onu 86 Eighty-Six ile aynı çizgiye getiriyor.

86 Eighty-Six animesi yıllarca robotları kullanarak birbirleriyle savaşan iki güçlü devletin perde arkasındaki hikâyeye odaklanıyor. Makineler, toplumun geneli tarafından reddedilen insanlar tarafından kullanılıyor. “86” olarak bilinen bu savaşçılar bir tür tek kullanımlık piyonlar olarak görülüyor.

Yapım savaş sahnelerine olduğu kadar karakterlerine de odaklanıyor ve askerlerin kişisel mücadelelerini ele alıyor. Hikâye aynı zamanda her iki ulusun siyasi ve sosyal arka planlarını masaya yatırıyor ve propaganda kültürü üzerine yeni bir bakış getiriyor.

16. Fullmetal Alchemist: Brotherhood (2009 – 2010)

Fullmetal Alchemist Brotherhood - Attack on Titan Benzeri Animeler

IMDb Puanı: 9.1

Bir tür modern zamanlar klasiği olan Fullmetal Alchemist: Brotherhood, ölen annelerini canlandırma girişimi ters giden iki kardeşin Felsefe Taşı’nı arama hikâyesini konu alıyor.

Bununla birlikte Fullmetal Alchemist: Brotherhood ve Attack on Titan; insan üzerindeki deneyler, saplantılar ve keder başlıklarında ortaklaşıyor. Her iki yapım da ana odak noktaları olmasa da karmaşık siyasi iklimler ve felsefi temalarda da benzer çizgide ilerliyor. Son olarak iki anime de fantastik karakterlere, güçlü aksiyona ve sağlam bir dünya inşasına sahip.

15. Demon Slayer: Kimetsu No Yaiba / Kimetsu no Yaiba (2019 – )

Demon Slayer 4. Sezon Hakkında İlk Detaylar Yakında Belli Olacak

IMDb Puanı: 8.6

Attack on Titan, My Hero Academia, Jujutsu Kaisen ve One Piece ile birlikte Demon Slayer son on yılın en popüler shonen animeleri arasında anılıyor. AoT gibi Demon Slayer da görsel şov açısından çıtayı oldukça yükseğe koyuyor.

İki anime arasındaki benzerlik sadece yüksek prodüksiyon kalitesinde yatmıyor. Her iki hikâye de başlangıçta üstesinden gelinmesi imkansız görünen doğaüstü temalı bir tehdide karşı çetin bir savaş veren insanlar etrafında dönüyor.

İblis korkusu nedeniyle geceleri dışarı çıkamayan bir kasabada başlayan hikâye, iblislerin saldırısına uğrayan ve yalnızca iki ferdi hayatta kalan bir aileyi odağına alıyor. Kardeşlerden birisi yavaş yavaş iblise dönüşmeye başlayınca ailenin diğer üyesi kız kardeşini iyileştirmek için iblis avcısı olmak üzere maceraya atılıyor.

14. DARLING in the FRANXX (2018)

Attack on Titan Benzeri Anime Yapımı - Darling In The Franxx

IMDb Puanı: 7.3

Darling in the Franxx listedeki bir başka mecha temalı anime. İnsanlığın ortalığı kasıp kavuran dev canavarlar nedeniyle yeraltına çekildiği bir gelecekte geçiyor. Bu yaratıklarla savaşmak için yeraltında pilotlar yetiştiriliyor. Bununla birlikte her mecha iki kişi tarafından kullanılıyor. Bu sebeple anime daha romantik bir açıya da sahip.

13. Gurren Lagann / Tengen toppa gurren lagann (2007)

Gurren Lagann

IMDb Puanı: 8.3

Listede yer alan mecha animelerinden biri de 2007 çıkışlı Gurren Lagann. Yeryüzünün canavarlarla dolup taştığı bir gelecekte geçen yapım, insanlığı yine yerin altına hapsetmek durumunda kalıyor.

Simon ve Kamina adlı iki arkadaş, insanlığı yeraltı köylerinde yaşamaya zorlayan Spiral Kral’a karşı isyanın sembolü hâline geliyor.

Attack on Titan ile benzer yanı ise hem hapsedilen insanlık teması hem de canavarların perde arkasında yatan “twist dolu” bir gerçekte saklanıyor.

12. The Promised Neverland / Yakusoku no Neverland (2019 – 2011)

The Promised Neverland

IMDb Puanı: 8.2

The Promised Neverland’in ikinci sezonu, birçok anime hayranı için hayal kırıklığı oldu. Ancak ilk sezon izleyicilerden hâlâ tam puan alıyor.

Anne’nin yönetimi altındaki bir yetimhanede geçen hikâyede, iki çocuk “evlat edinilen” arkadaşlarının aslında iblislere yem olarak satıldığını öğreniyor ve bu karanlık gidişatı durdurmak için harekete geçiyor.

Çocuklar sonları gelmeden yetimhaneden ayrılmaya çalışırken yoğun bir hayatta kalma mücadelesi de başlıyor. The Promised Neverland animesi, Attack on Titan ile aynı “trajik bir şeyin gerçekleşmek üzere olduğunu bilme” hissine sahip.

11. Saga of Tanya the Evil / Youjo Senki (2017 – )

Attack on Titan Benzeri Animeler - Saga of Tanya the Evil

IMDb Puanı: 7.6

AoT’nin final sezonundan önce Saga of Tanya the Evil, shonen türü anime yapımlarını sevenler için uygun bir öneri olarak görülmeyebilirdi. Ancak final sezonu, her iki yapımı da birbirine biraz daha yakınlaştırıyor.

İki anime de savaşan ulusların kaderiyle ilgili ve Dünya Savaşları’ndan esinlenen bir estetiğe sahip. Aynı zamanda iki yapımda da kahramanlar hedeflerine ulaşmak için çirkin eylemler gerçekleştirmek zorunda kalıyor.

Saga of Tanya the Evil’da sarı saçlı, mavi gözlü ve porselen tenli bir kız, acımasız bir savaşın ön saflarında savaşıyor ve imparatorluk ordusu içerisinde yükseliyor.

- Reklam -

10. Death Note / Desu nôto (2006 – 2007)

Death Note Anime

IMDb Puanı: 8.9

Death Note, tıpkı Neon Genesis Evangelion gibi eski ama klasik bir yapım. Animedeki Light Yagami, dokunduğu her şeyde başarılı olan normal bir lise öğrencisi olarak tasvir ediliyor. Bir gün, deftere adını yazdığı herhangi birini öldürme yeteneği veren bir defter buluyor ve hikâye gelişiyor.

Bu dengesiz genç ile polis arasında geçen ve bir defteri konu alan bu kedi-fare oyununun aksiyon dolu olabileceğini düşünmeyebilirsiniz ama yanılmış olursunuz. Ters köşeler yapımı bir M. Night Shyamalan filminden daha tahmin edilemez kılıyor. Attack on Titan’ın ilk sezonlarıyla karşılaştırılamayacak olsa da Death Note, büyük ölçüde Light ve Eren’in düşünce yapıları sayesinde AoT’nin final sezonunda benzer bir ton yakalamayı başarıyor.

9. Deca-Dence (2020)

Deca-Dence

IMDb Puanı: 7.0

Deca-Dence animesi, uzaylı yaratıkların dünyayı ele geçirdiği bir kıyamet sonrası senaryosunu takip ediyor. Bu yapımda insanlık hareket eden dev bir şehirde yaşıyor. Avcılar her gün bu yaratıklarla savaşmak için gönderiliyor ve bu kişilerin jet pack benzeri cihazları Attack on Titan’daki manevra teçhizatı ekipmanına oldukça benziyor.

Gadoll adlı uzaylı ırkı tarafından yok edilmenin eşiğine getirilen insanlığın direniş mücadelesini konu alan anime, savaşçı olmayı hayal eden Natsume’nin zırh tamircisi Kaburagi ile tanışmasıyla başlıyor.

8. Code Geass: Lelouch of the Rebellion / Hangyaku no Lelouch (2006 – 2008)

Code Geass Lelouch Of The Rebellion Attack on Titan Benzeri En İyi Anime

IMDb Puanı: 8.7

Bir tür mecha klasiği olan Code Geass: Lelouch of the Rebellion, güçlü kahramanı, parlak dövüş sahneleri ve politik entrikaları ile öne çıkmayı başarıyor.

Japonya’nın Kutsal Britanya İmparatorluğu tarafından boyunduruk altına alınmış ve bu süreç bir iç isyana yol açmıştı. İsyancılar uzun süre kayda değer bir etki yaratmakta zorlansalar da Zero adında yeni ve karizmatik bir liderin ortaya çıkarak Japonya’yı derebeylerinden kurtarmayı ve değişimi getirmeyi vadetmesiyle işler tersine dönmeye başlıyor.

Zero aynı zamanda birisini tek bir emre uymaya zorlama yeteneğine sahip Lelouch adlı Britanyalı bir prens. Gencin güdüleri hiç de iddia ettiği kadar asil değil ve her şeyden çok intikam peşinde. Lelouch’un akıl oyunları ve eylemleri izleyicilerin aklına Eren Yeager’ı getirmeye yetebilir.

7. Seraph of the End / Owari No Seraph (2015)

Attack on Titan ve Seraph of the End

IMDb Puanı: 7.4

Seraph of the End animesi vampirler tarafından ele geçirilmiş bir dünyada geçiyor. Bu kötü yaratıklara karşı koymaya çalışan küçük bir direniş olsa da toplumun çoğu üyesi vampirlerin ziyafet çekebilmeleri için çiftlik hayvanı gibi yetiştiriliyor.

Yapım, işbirliği yapmadığı için zora düşerek bozulan arkadaşlıklar da dahil olmak üzere AoT ile benzer bir havaya sahip. Anime dizisinin tek kötü yanı 2015’ten bu yana bir sezon yayınlanmamış olması. Yakın zamanda yeni bir sezonun geleceğine dair bir haber de bulunmuyor. Ancak serinin mangası hâlâ macerasına devam ediyor.

6. Shiki (2010 – 2011)

Shiki

IMDb Puanı: 7.6

Tam bir korku yapımı olmasa da Attack on Titan zaman zaman bu türün motiflerine, görselliğine ve tonuna dokunuşlar yapmaktan çekinmiyor. Animeler genellikle korku temalı işler için ideal bir form değildir ancak bazı karanlık kâbuslara ilham verebilecek birkaç yapım bulunuyor.

Shiki, abartılı karakter tasarımlarının ötesine bakabilen biri için tüm zamanların en iyi korku animelerinden biri hâline gelebilecek bir yapım. Bir dizi garip ölüm, sakin bir kırsal Japon köyünü rahatsız edici ve unutulmaz bir yere dönüştürüyor ve köyün sakinleri durumla düzgün bir şekilde yüzleşmek istemedikleri için kök salmasına izin verilen derin bir korku duygusu yaratıyor. Daha da kötüsü, ölümler doğası gereği vampirlerle ilgili gibi görünmesinde saklı.

Attack on Titan’a benzer şekilde Shiki, anlamadıkları doğaüstü varlıklar tarafından gerçekleştirilen saldırıların kurbanı olan izole bir topluluk etrafında dönüyor. Ve yine AoT gibi, anime canavar ve insanı ayıran çizgiyi sürekli olarak bulanıklaştırıyor ve her iki tarafı da tamamen iyi ya da kötü olarak resmeden ahlaki soruları gündeme getiriyor.

5. Vinland Saga (2019 – 2023)

Vinland Saga

IMDb Puanı 8.2

Tarih temalı bir anime olan Vinland Saga, son birkaç yılın en iyi yapımları arasında yer alıyor ve bazılarında neredeyse Attack on Titan’ın halefiymiş hissi uyandırıyor. 11. yüzyılda geçen bu yapım, İngiltere ve Danimarkalı Vikingler arasındaki savaşa gelişen bir intikam hikâyesini takip ediyor.

Thorfinn, babasının öldürülmesine tanık olduktan sonra onu öldüren Askeladd’ın Viking mürettebatına katılıyor. İntikamını almak için bir fırsat arayan Thorfinn, savaşın incelikli bir temsilini sunan politik odaklı bir yolculukta Askeladd’a İngiltere’ye kadar eşlik ediyor.

4. Black Bullet (2014)

Black Bullet

IMDB Puanı: 6.8

Attack on Titan ve Black Bullet pek çok ortak nokta taşıyor. Her iki anime de insanlığın yok olmanın eşiğinde yaşadığı ve devasa bir tehdidin ulaşamayacağı yerlerde saklanarak hayatta kalmaya çalıştığı bir evrene sahip.

Black Bullet’ta Gastrea virüsü bulaşmış olarak doğan çocuklar dev böceklere dönüşüyor ve bu yanıyla omurilik sıvılarının enjekte edilmesiyle devlere dönüşen karakterlere ev sahipliği yapan AoT ile oldukça benzeşiyor.

3. Future Diary / Mirai nikki (2011 – 2013)

Future Diary

IMDb Puanı: 7.5

Future Diary, buradaki diğer aksiyon animelerinden biraz daha farklı bir tarza sahip. En iyi ihtimalle bir Battle Royale olarak tanımlanabilir. Ancak buradaki hayatta kalma yarışı süper güçlerle donatılmış cep telefonlarıyla yapılıyor.

Animede Tanrı ölmekte olduğu için yerine geçecek birine ihtiyaç duyuyor. Bir grup insanı rastgele bir şekilde seçiyor ve her birine özel güçlere sahip bir cep telefonu veriyor. Bu kişiler bir sonraki Tanrı olmak için ayakta kalan son kişi olmaya çalışıyor. Karanlık temaları ve acımasız sahneleriyle Future Diary, Attack on Titan hayranları için mükemmel bir öneri.

2. Hell’s Paradise / Jigokuraku (2023 – )

Hell’s Paradise

IMDb Puanı: 8.2

2023’ün bahar mevsiminin en iyi animelerinden biri olan Hell’s Paradise kanlı bir aksiyona, savunmasız karakterlere, korkunun pek çok tonuna ve entrikalarla dolu bir ortama sahip.

Yapımda Shogun’un emriyle bir grup mahkum ölümsüzlük iksirini almak için gizemli bir adaya gönderiliyor. Maddeyi geri getiren kişinin affedileceği söyleniyor. Ancak adanın kelimenin tam anlamıyla “yeryüzündeki cehennem” olduğu ortaya çıkıyor.

Hell’s Paradise, AoT’deki devleri anımsatan birkaç büyük yaratık da dahil olmak üzere bir dizi yaratıcı canavara ev sahipliği yapıyor. Büyük ölçüde yetersiz ve hazırlıksız olsalar da ekip adada hayatta kalmak için ellerinden gelen her şeyi yapıyor.

1. God Eater (2015 – )

God Eater

IMDb Puanı: 6.9

Ufotable stüdyosunun Bandai Namco’nun RPG serisinden uyarladığı God Eater, hem karakterleri hem de dünyayı çevreleyen gizem duygusunun yanı sıra muhteşem aksiyon sahneleriyle de dikkat çekiyor.

Dünya’nın Aragami adı verilen devasa canavarlara ev sahipliği yaptığı alternatif bir gelecekte geçen animede, Fenrir’in üyeleri canavarları yenmek ve insanlığı korumak için özel silahlar kullanarak maceraya atılıyor.

Anlatım açısından God Eater’ın tempo kazanması oldukça uzun sürüyor ve karakterler pek fazla akılda kalıcı değil. Ancak bununla birlikte Ufotable izleyicilere unutulmaz aksiyon sahneleri göstermeyi her zaman çok iyi biliyor.

Sizlerin Attack on Titan benzeri anime önerileriniz var mı? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşarak listemizi genişletmeye yardımcı olabilirsiniz.

Kaynak: Game Rant


Daha fazla anime içeriği için bizleri Google News’ten ve sosyal medyadan takip edebilirsiniz.

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Askeladd Askeladd dedi ki:

    FMA, Vinland Saga, TTGL falan tema ve anlatı olarak SnK ile çok zıt düşüyor bence. Ha SnK seven elbette bunları da sevebilir ama “benzeri” değil.

    Yakusoku no Neverland tema olarak en benzeyeni sanırsam. Sonu da keza SnK gibi kötü işleniyor.

    Evangelion da bence iyi bir öneri ancak verdikleri keyif bakımından farklı iki seri.

    Liste için teşekkürler.^^

  2. Avatar for Akuma_Blade Akuma_Blade dedi ki:

    Seraph of the End
    Scarlet Nexus
    Soukyuu no Fafner
    Knights of Sidonia
    Suisei no Gargantia

    listenin yarısından daha isabetli öneriler olurdu.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Shrek 5 Çıkış Tarihi

“Shrek 5” Filminin Çıkış Tarihi Stajyer Tarafından Yanlışlıkla Sızdırıldı

Güney Kore'de Bir Adam Robot Tarafından Öldürüldü

Güney Kore’de Bir Robot, ‘Koli’ Sandığı Adamın Ölümüne Neden Oldu