Edebiyatımızın geçmişindeki silik yazılar netleşmeye devam ediyor. Salime Servet Seyfi tarafından ilk olarak 1900 yılında tefrika halinde basılan Bir Hatıra-i Pejmürde (Bir Perişanın Hatıraları) kitabı keşfedildi. Merve Köken’in Latin harflerine aktarıp sadeleştirdiği eser Karakarga Yayınları etiketiyle yayımlandı.
Karakarga Yayınları, yerli edebiyatın ilk ve kayıp örneklerini gün yüzüne çıkartmayı sürdürüyor. Kayıp Kitaplar Kütüphanesi dizisi kapsamında yayımlanan kitap Osmanlı döneminde yazılmış ve günümüze dek saklı kalmış bir “günlük-roman”. Eserin bir başka özelliği ise bir kadının, çocuk yaşta evlilik, kölelik gibi konuları kadın karakter gözü ile hikâyeyi işliyor olması.
Osmanlı Devleti içindeki kadın hareketini yakından takip eden ve bir kadın karakter ekseninde dönemine göre yenilikçi bir eser kaleme alan Salime Servet Seyfi 1868 ve 1944 yılları arasında yaşadı. Yazar Ali Rıza Seyfi’nin kız kardeşi olan Salime Servet Seyfi, ilk şiirini Hanımlara Mahsus Gazete’de yayımlamıştı. Çeşitli dergilere çeviriler yapan Seyfi, Robert Louis Stevenson gibi yazarları Türkçeye kazandırdı. Kardeşi Ali Rıza Seyfi ile birlikte Muazzez Vatan adlı kitabı yayımladı.
İlk defa 2 Ağustos 1900 tarihinde Hanımlara Mahsus Malumat gazetesinin 27. sayısında tefrika edilme başlayan Bir Hatıra-i Pejmürde, 1911 yılında kitap olarak da basıldı. Bir Perişanın Hatıraları, yazarın bilinen tek romanı olma özelliğini taşıyor.
Halide Edip Adıvar gibi dönemin öncü yazarları ve aydınları ile çalışma fırsatı bulan Salime Servet Seyfi, Osmanlı toplumunda kadın hareketini de yakından gözlemleyebilmiş bir isim.
Bir Hatıra-i Pejmürde – Salime Servet Seyfi | Arka Kapak Tanıtımı
Bir Hatıra-i Pejmürde (Bir Perişanın Hatıraları)
Kadın bir yazar tarafından yazılan ve hadiselere kadın tarafından bakan ilk günlük-roman örneği. Latin harflerle ve sadeleştirilmiş hâliyle ilk kez Türkçede. Yazarı kadın, baş karakteri kadın, meselesi kadın…
Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemlerinde, II. Meşrutiyet’in oluşturduğu atmosferde ilk kez çocuk yaşta evlilik, esirlik, annelik ve dönemin sosyal statüleri gibi kavramlara değinen; baş role genç bir kadını koyan ve tüm bu konuları iç burkan bir anlatıyla okuyucuyla buluşturan özel bir eser. Edebiyat tarihimizin unutulmuş ismi Salime Servet Seyfi’nin kaleminden çıkan, döneminin çok ötesinde bir roman. Bir Hatıra-i Pejmürde, karakterlerin ruh hallerini betimlemedeki sadeliği ve vuruculuğuyla göz dolduran, kayıp bir yazarın kaleminden çıkmış gizli bir hazine.
Toplamda 88 sayfadan oluşan Bir Hatıra-i Pejmürde geçen haftalarda raflardaki yerini almaya başladı. Eserin editörlüğü Ezgi Aksoy’a ait. Kitabın kapağı ise Hanım Mecmuası’nın 1921 tarihli sayısından alınmış.
Roman, Kayıp Kitaplar Kütüphanesi’nin 7. üyesi olarak karşımıza çıkıyor. Dizideki diğer eserlere buradan göz atabilirsiniz.
Başka Dünyalarda Canlı Mahlukât Var mıdır?, Ejderha Kitabı, Makineli Kafanın Hikâyesi, Yeni Kristal Dünya, Sergüzeşt-i Kalyopi ve Canvermezler Tekkesi sonrasında Kayıp Kitaplar Kütüphanesi yeni üyesini de böylece bulmuş oldu.
Bir Hatıra-i Pejmürde’nin keşfi ve kitap hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.
Listeye aldım.