in , ,

Ketebe Arkitekt Serisi: Kapsamlı Bir Mimarlık Kütüphanesi için İlk Adımlar Atıldı

Ketebe Arkitekt Serisi kapsamlı bir mimarlık kütüphanesi için yola çıktı. Dizinin ilk kitapları Mimarlar Neden Bachelard Okur? ve Zaha Hadid Bütün Eserleri oldu.

Ketebe Arkitekt Serisi kitapları
- Reklam -
- Reklam -

Ketebe Arkitekt Serisi yayın hayatına başladı. Birçok farklı alanda nitelikli eserleri bir araya getiren Ketebe Yayınları’nın son dizisi mimarlık kütüphanesi odaklı olacak. Serinin ilk iki kitabı Mimarlar Neden Bachelard Okur? ve Zaha Hadid: Bütün Eserleri oldu.

Klasiklerspekülatif kurgularExlibrisPoetikaBalkan kitaplığı40 Soruda dizisiAytmatov kitaplığıÜlkü Tamer eserleriKeşif dizisi ve Bilim dizisi derken Ketebe Yayınları her alanda dikkat çekici çalışmaları bir araya getirmeyi sürdürüyor.

Yayınevinin 2021’in sonbaharında okurla buluşturmaya başladığı en güncel dizisi ise odağına mimarlık alanını alıyor. Dünya çapında ses getirmiş mimarların albümlerine kuramsal mekân çalışmalarının eşlik edeceği dizi şimdiden mimarlar ya da mimariye ilgi duyanlar tarafından dikkatle takip edilmeye başlandı bile.

- Reklam -

M. Taha Tunç ve Sümeyye Yıldız tarafından derlenen Mimarlar Neden Bachelard Okur? kitabı kuramsal makalelerin yanı sıra kadar edebiyat, felsefe ve sosyal bilimler gibi alanlara ilgi duyan herkese hitap eden bir kitap olma özelliğini taşıyor.

Zaha Hadid: Bütün Eserleri ise dünyaca ünlü mimar Zaha Hadid’in bütün çalışmalarını içeren genişletilmiş güncel baskılı bir albümden oluşuyor. Kitapta çalışmaların açıklamaları ve ünlü mimarın zihin dünyasının kodları da yer alıyor.

İşte Ketebe Arkitekt Serisi Kitapları

Mimarlar Neden Bachelard Okur? – M. Taha Tunç ve Sümeyye Yıldız

mimarlar neden bachelard okur

Arkitekt Khōra serisinin ilk kitabı ismini bir okuma grubunda dillendirilen aynı sorudan alıyor. Khōra Mekân Çalışmaları’na katkı sunan Abdullah Başaran, Reyhan Nazlıaydın, Murat Şentürk, M. Taha Tunç ve Sümeyye Yıldız bu kavramı şu şekilde tanımlıyorlar:

“Esinlendiğimiz Platon’un khōra’sını da şöyle anlıyoruz: ne bu ne öbürü ve hem bu hem öbürü. Khōra hâkim ve genelgeçer mantığın (logos) dışına çıkarak melez olana (nothō) yöneliyor. Bu düşüncenin güzergâhı adlandırılamaz, ele geçirilemez olanlarla dolu. Zira mekân sürekli bir müphemlik ve muğlaklık barındırıyor.”

Mimarlar Neden Bachelard Okur? kitabı M. Taha Tunç ve Sümeyye Yıldız ikilisinin derlemelerinden oluşuyor. Eserde toplam 12 makale yer alıyor. Farklı disiplinlerde çalışmalar üreten isimler, Bachelard’ı okuma biçimlerini özgün bir dille kaleme alıyor. Öte yandan çalışmada Edward S. Casey ile gerçekleştirilen bir de söyleşi bulunuyor.

Kitabın çıkış noktası ise Gaston Bachelard’ın 1957 tarihli kitabı Mekânın Poetikası. Kitap yalnızca mimarlara değil felsefe, din, edebiyat, sosyoloji ve sosyal bilimlerin farklı alanlarında düşünen, okuyan ve yazan birçok okura hitap etmeyi hedefliyor.

Esere katkıda bulunan Abdullah Başaran’ın Bachelard hakkındaki şu tanımı oldukça dikkat çekici:

“Fransız filozof Gaston Bachelard, 20. yüzyılın en çok okunan filozofları arasında değildir. Hatta özel olarak bilim tarihi ve felsefesiyle ilgilenmeyen ya da fenomenolojik geleneğe vakıf olmayan pek çok araştırmacı, bu pek bilinmeyen ummanın ismiyle dahi karşılaşmaz. Ancak Bachelard, onu okuyan ve bilenlerin hiç şüphesiz kabul edeceği gibi bir ummandır ve dahası ummanın, enginlik ve derinliğin filozofudur; bu yüzden Bachelard’ın pek bilinmiyor ya da okunmuyor oluşu bir talihsizlik değil, okur için derin sularda ve engin hülyalarda dolaşmanın kârıdır.”

Kitap toplamda 280 sayfadan oluşuyor.

- Reklam -

Zaha Hadid Bütün Eserleri – Aaron Betsky

zaha hadid bütün eserleri - ketebe Arkitekt serisi

Mimar Zaha Hadid’in çalışmalarını bir araya getiren albümde 582’si renkli toplam 680 çizim ve fotoğraf yer alıyor. Genişletilmiş güncel bir baskı olarak karşımıza çıkan kitap Hadid’in çalışmalarının detayları kapsamlı bir şekilde işleniyor. Albümde Binalar ve Projeler, Objeler, Mobilyalar ve İç Mekânlar alt başlıkları yer alıyor.

1950 yılında Bağdat’ta doğan Zaha Hadid, eğitimini Londra Architectural Association okulunda tamamladı.1977 yılında ortağı olduğu Office for Metropolitan Architecture’da çalışmaya başladı. 1980’de Londra merkezli bürosunu kurdu. Çeşitli üniversitelerde akademisyen olarak görev aldı. American Academy of Arts and Letters’ın da onur üyesi olan Hadid, birçok uluslararası ödülün de sahibi konumunda.

Aaron Betsky, kitabın giriş bölümünde dünyaca ünlü mimarı şu sözlerle tanıtıyor:

“Zaha Hadid, harika bir görüntü yönetmeniydi. Gözleri kamera keskinliğindeydi. Şehri yavaş çekimde, kaset döşeme kalıpları, ani pikeler ve omuz planda, çıkıntı kesmeleri ve anlatı ritimlerinde algılıyordu. Etrafındaki dünyayı çizerken, ona ait bilinç dışı alanlarını da çizime eklerdi. Hadid, modern dünyamızdaki yapılarda gizli olan şeyleri bulup onları ütopik resimli taslaklara dönüştürdü. Cesurca keşfetti, gündelik yaşam ritimlerini yavaşlatıp hızlandırdı ve çevresini bir temsil biçimi olarak mimarlığın cerrahi müdahalelerine maruz bıraktı. Saniyenin onda biri hızındaki bir patlamanın temellerini attı.”

Betsky, modernist bir mimar olarak kabul edilen Zaha Hadid’in kendi kökleriyle bağını şu cümlelerle aktarıyor:

“Hadid’in eserleri yalnızca modernite ile ilişkili Batılı kökenlere sahip değildi. Irak’ta doğan Hadid, İran halılarına gençken duyduğu hayranlıktan; gerçekliği duyumsal bir yüzeye, basit alanları da cafcaflı alanlara dönüştüren ellerin kolektif emeğini barındıran ve insan kavrayışını bozan karmaşık desenlerden bahsedip dururdu. Unutmayın, tesadüfen de olsa, bu işi yapan yine kadınlardı.”

Orijinal adı The Complete Zaha Hadid olan çalışmanın çevirisini Göksenin Abdal üstleniyor. Ciltli olarak yayımlanan çalışma toplamda 320 sayfadan oluşuyor.

Ketebe Arkitekt Serisi yeni çalışmalar ile mimarlık kütüphanesini genişletmeye devam edecek.

Siz bu dizi hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Bu bir advertorial içeriktir.

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Beyaz Saray şeytan shock docs

Paranormal Araştırmacılar Uyarıyor: Beyaz Saray’da Bir Şeytan Yaşıyor

Nicolas Cage Dracula Renfield

Nicolas Cage, Dracula’yı Oynayacak: Renfield Filmi, Kazıklı Voyvoda’nın Uşağına Odaklanıyor