in ,

2023’ün En Çok Kazanan Film Stüdyoları Belli Oldu: Yılların Galibi Disney Tahtından Oldu

2023’ün en çok kazanan film stüdyoları ortaya çıktı. Disney, 7 yıllık tahtını geçen yılla birlikte farklı bir şirkete devretti.

2023'ün En Çok Kazanan Film Stüdyoları Belli Oldu
- Reklam -
- Reklam -

2023’ün en çok kazanan film stüdyoları belli oldu. Olayların dramatik bir şekilde değişmesiyle, Universal Pictures, küresel gişe hasılatında galip gelerek Disney’in yedi yıllık zirve saltanatını kırdı.

Universal Pictures’ın aralarında The Super Mario Bros. Movie, Oppenheimer ve M3GAN gibi büyük hitlerin de bulunduğu 24 filmden oluşan geniş yelpazesi, dünya çapında bilet satışlarında 4.907 milyar dolar gibi bir rakam elde etti.

Gişe rekorları kıran serileriyle tanınan Disney, Guardians of the Galaxy Vol. 3, Indiana Jones and the Dial of Destiny ve The Little Mermaid in de aralarında bulunduğu 17 filmden elde ettiği 4.827 milyar dolarla ikinci sıraya geriledi. Aradaki 80 milyon dolarlık fark kısmen Disney’in Universal’ın geniş kadrosuna kıyasla daha az film gösterime sokmasından kaynaklandı.

- Reklam -

Warner Bros. ise Barbie, The Nun II ve Wonka’nın etkisiyle dünya çapında 3.84 milyar dolarla en çok kazanan film stüdyoları arasında üçüncü sıraya yerleşti. Sony Pictures Spider-Man: Across the Spider-Verse ve Equalizer 3 gibi filmlerle 2.094 milyar dolarla dördüncü sırada yer alırken, Paramount Pictures ise dünya çapında 2.026 milyar dolar elde ederek ilk beşi tamamladı.

Barbie Gişe Hasılatı Oppenheimer

Disney 2023’ün En Çok Kazanan Film Stüdyoları Arasında Yine Birinci Olabilir miydi?

Disney’in ilk 10’a birden fazla filmi bulunuyor. Dünya çapında en yüksek hasılatı elde eden dört filme ve üç yerel liste birincisine sahip. Ancak buna rağmen ilk üçe giren hiçbir filmin olmaması, süper kahraman yapımlarına yönelik düşüşü gözler önüne serdi ve önemli bir değişime işaret etti. Listenin ilk sırasında Warner Bros’un Barbie si 1.4 milyar dolarla zirveye yerleşirken, onu 1.3 milyar dolarla Universal’ın The Super Mario Bros. Movie’si ve 950 milyon dolarla Oppenheimer izledi.

Disney’in 2023 programı, Ant-Man and the Wasp: Quantumania, The Marvels ve Haunted Mansion gibi devam filmlerini ve yeniden yapımları kapsayan 2023 serisi beklentilerin altında kalarak stüdyonun gişedeki tacını kaybetmesine katkıda bulundu. Guardians of the Galaxy Vol. 3 845 milyon dolarla görece iyi bir performans sergilese de, diğer filmler beklenen başarıyı yakalamakta zorlandı.

Stüdyonun düşük performansı ile rakiplerinin başarıları arasındaki eşitsizlik, farklı finansal dinamiklerin altını çiziyor. Disney’in genellikle 200 milyon ila 250 milyon dolar arasında değişen yüksek bütçeli yapımları, kârlılık için yüksek bir çıta oluşturuyor. Ant-Man and the Wasp Quantumania gibi 476 milyon dolarla en çok hasılat elde eden 10. film oldu. Fakat yüksek yapım maliyeti nedeniyle stüdyo bu film özelinde para kaybetmekten ucu ucuna kurtuldu.

- Reklam -

The Super Mario Bros. Movie Gişede 1 Milyar Doları Geçti

Universal, Renfield, Book Club: The Next Chapter ve Ruby Gillman, Teenage Kraken gibi filmlerle aksiliklerle karşılaştı ancak büyük mali tuzaklardan uzak durmayı başardı. Örneğin Fast X’in 340 milyon dolarlık maliyetli prodüksiyonuna rağmen 704 milyon dolarlık küresel hasılatı, yılın en büyük beşinci filmi olmasını sağladı.


İlginizi çekebilir: 2023 Gişe Rakamları Pandemi Sonrası Rekor Kırdı: İşte En Çok İzlenen Filmler


2023’ün tozu dumanı dağılırken, eğlence sektörü 2024’te hangi stüdyonun spot ışıklarını üzerine çekeceğini merakla bekliyor.

Sizler de bu çekişme hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Variety

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Jack Black "Minecraft" Filminde Oynayacak

Jack Black, Jason Momoa’lı “Minecraft” Filminde Başrolde Yer Alacak

The First Omen Fragmanı: Korku Filmi Yolda

“The Omen”ın Öncesini Anlatan “The First Omen” Filminden İlk Fragman