Dün gibi olan çok şey var. Okunan ilk kitap, izlenen ilk film, gidilen ilk tiyatro, görülen ilk antik kent. İlk çocuk, ilk kardeş, ilk ev. Zamanı dilimlere bölmek sadece bir fikirdi ve işe yaraması çok tuhaf.
Dün gibi olan çok şey var. Kayıp Rıhtım isminin ilk anıldığı an. Dünyanın en sıradan günü. Yayınlanan ilk içerik. Yüzlerce insan, onlarca arkadaş, binlerce kitap.
Geçen on iki yıl. (12)
Ocak 2008 tarihinin üzerinden 12 yıl geçmiş olması kulağa imkânsız geliyor. İnkâr etmeyi seviyoruz. Yaşanacak her ihtimalin peşindeyiz. Bir an bile durursak sendeleyeceğimizi biliyoruz. Düşsek de kaldıracağından emin olduğumuz okurlar tanıyoruz. Yine de durmak ihtimalini masaya asla almıyoruz. Duran bir cismin durdurulamayacağını iddia eden çizgi film kahramanlarına sevgilerimizi gönderiyoruz. Kaybolan bir rıhtımın yeniden bulunabileceğinden eminiz.
Hatırlıyoruz. Bu yıl ne kadar yorulduğumuzu. 2019’un Rıhtım’ın en yorgun yılı olduğunu biliyoruz. En ciddi adımların atıldığı, en çok içeriğin üretildiği, en çok okurun ziyaret ettiği yıl. 2020’ye bizi en çok hazırlayan yıl. 2020’nin çok farklı olacağını biliyoruz.
Yeni yıl planlarımızdan bahsetmek için erken. Bunlara, zaman içinde zaten şahit olacaksınız. Şimdi kısaca geçen şu 365 güne bir göz atalım.
Dijital yayıncılığın önemini bildiğimiz için, geçmişi ve geleceği e-dergilere sorarak başladık. Hem yerli hem de yabancı pek çok yazarla söyleştik. Engin Türkgeldi, Mehmet Berk Yaltırık, Gülten Dayıoğlu, Mevsim Yenice, Fatma Nur Kaptanoğlu ve Mur Lafferty, Claudio Morandini, Alan Gibbons, Edward Carey bunlardan bazıları.
Bilimkurgunun Kısa Tarihi’ni hatırladık. Alice’in diğer harikalar diyarlarına olan etkilerine göz attık, fantastik dünyaların fantastik dillerine rehberler yazdık, Le Guin’i ve Stan Lee’yi andık, Tolkien’in mektuplarıyla gururlandık; onun peşinden Oxford’u dolaştık. Masallarda cinsiyet rolleri üzerine konuştuk, edebiyat dünyasının gizli örgütlerini ifşa ettik, J.G. Ballard’ın, Arthur C. Clarke’ın ve Asimov’un öngörülerine şapka çıkarttık, Borges’in otoportresine hayran kaldık, Kahramanın Yolculuğu’na çağdaş bir bakış attık, film festivallerini takip ettik…
Kültür ve edebiyat dünyamız açısından büyük önem taşıyan Dede Korkut destanında, kayıp nüshanın bulunuşunu ilk elden haber veren yayıncılardan birisi olduk. Bu büyük buluşa kayıtsız kalamadık, hakkında bildiğimiz her şeyi derledik. Matbu olarak paylaşıldığında kitabı inceledik. Yetmedi, Öykü Seçkisi’ne konuk ettik.
Durup biraz soluklandık.
İsmiyle müsemma köşelerimiz Yazarının Kaleminden ve Çevirmenin Çemberi’nde geri adım atmadık. Yazar adaylarını da unutmadık. Korku sinemasında kadınların yerini uzun uzun inceledik. Testler çözdük, teoriler ürettik. Filmler, kitaplar, diziler, oyunlar üzerine incelemeler kaleme aldık.
Öykü çevirilerimizde de hız kesmedik. Andrzej Sapkowski’nin Türkçeye kazandırılmamış Witcher öykülerinden Dönüşü Olmayan Yol ve Bazı Şeyler Biter, Bazı Şeyler Başlar’dan tutun da, Çağdaş Kolombiya edebiyatının en önemli yazarlarından Mario Mendoza’dan, Robert E. Howard’ın Kara Dev’inden, Nebula ödüllü Rachel Swirsky’nin Dinozor Olsaydın, Sevgilim’ine kadar birçok metni okurlarımızla buluşturduk.
Gurur kaynağımız olan Kayıp Rıhtım Aylık Öykü Seçkisi’nde 125 sayıyı ve 10 yılı devirdik. 10. Yıl Özel sayımızda Dede Korkut’un Kayıp Öyküleri’ni keşfettik.
Bitmek tükenmek bilmeyen bir deryaya, her gün yeni damlalar damlattık. Kayıp Rıhtım artık bir okyanus. Kıyılarını sonsuzluğun kollarına atan bir su canavarı.
Bir canavarın midesinde hesap tutmaktan daha iyisini yaptık. Rakamları ters yüz ettik.
2019 yılı, en çok okura sesimizi duyurabildiğimiz sene oldu.
2019 En Çok Okura Ulaştığımız Yıl Oldu
2019’da sayfalarımız 2.136.169 kişi tarafından, 3.632.336 oturumla toplamda 7.950.537 defa görüntülendi.
Kayıp Rıhtım Forum ise ikinci yılında 222.432 kişi tarafından, 1.027.042 oturumla, 6.254.563 defa ziyaret edildi. Bu sayı, okurlarımızın ne kadar sadık olduğunu bizlere bir kez daha gösterdi.
Portal Arşiv 726.550 ve Forum Arşiv 18.421 defa görüntülenerek bizlere hoş nostaljiler yaşattı.
Henüz Beta aşamasında olan Kayıp Rıhtım Trivia! ise 106.903 defa görüntülendi. Trivia! projemizi 2020’de geliştirmeyi sürdüreceğiz.
Kayıp Rıhtım Aylık Öykü Seçkisi’nde ise durum önceki yılla hemen hemen aynı. 42.845 kişinin 79.910 oturumla 184.358 defa görüntülediği Seçki; hâlâ favori projelerimiz arasında zirvede yer alıyor.
Rakamları önceki yıl ile kıyasladığımızda etkilenmemek mümkün değil. 2018’de Kayıp Rıhtım var olduğu bütün sayfalarda toplamda 7.277.175 defa görüntülenmişti. Bu sene ise genel toplama baktığımızda 15.241.332’a ulaştığımızı görüyoruz.
Ayrıca bir diğer projemiz olan Fantastik Canavarlar’ın 2019’da 7.455.377 sayfa görüntülenmesine eriştiğini ve yoluna emin adımlarla devam ettiğini de usulca bildirelim.
Bu sayıları hiç hayal etmemiştik. Aslında sayılar çoğu zaman bir önem ifade etmeyen istatistiklerden fazlası değil. Yine de aileyi genişlettiğimizi bilmek, daha fazla okur için daha coşkulu içerikler hazırlama motivasyonumuzu besliyor.
2020’ye Girerken
Yeni yılda, Yayınevleri Soru Hattı’nı da yenilediğimizi de buradan duyuralım. İletişimin giderek kıymetli olduğu bir çağda, bunun her iki tarafta da doğru kurulmasını sağlamak için elimizden geleni yapıyoruz.
Ek olarak artık bir gelenek haline gelmiş Yılın EN’leri oylamasının da önümüzdeki günlerde başlayacağını hatırlatalım. Her zamanki gibi sizin belirlediğiniz adaylar, sizin oylarınızla yarışacak. 2019’un EN’leri anketi için kulağınız bizde olsun.
Dahası için şimdilik susalım. Bu okyanus siz olmadan çöle dönerdi.
İyi ki varsınız.
Nice yıllara Rıhtım Bu yıl malulen emekli olunca siteye eskisi kadar katkı yapamadım ama bir şekilde buralarda olmak güzel
Milyonlarca yıllık ömrün olsun Kayıp Rıhtım! Canım okulum! İyi ki varsın!
Yanlış hatırlamıyorsam 2009’dan beridir takip ediyorum Kayıp Rıhtım’ı. (Forum kısmını değil belki ama) Beraber büyümüşüz neredeyse Nice yıllara Ahali !
Hep beraber paylaşacağımız nice yıllara Kayıp Rıhtım.
Bu sene Mart ayında onuncu yılım olacak, rıhtımı ilk 2010’un Mart ayında keşfetmiştim. O zamandan beri de hep buralarda oldum, olmaya da devam edeceğim. Burası sayesinde inanılmaz dünyalar keşfettim, yepyeni fikirler ve dostlar edindim. İyi ki varsın Rıhtım, hep var olasın.